Fibreations

Gisteren zijn wij met de studiegroep de hele dag te gast geweest in het atelier van Jolande van Luyk in Peize http://www.fibreations.nl/
We mochten genieten van haar mooie viltwerk dat door het hele gebouw heen te zien was: wandkleden, hoeden, lampenkappen, kledingstukken.
Het ochtendprogramma was gevuld met een workshop vliezen maken

 Op een stuk horregaas of vitrage worden allerlei vezels dun uitgelegd. De vezels kunnen variëren: zijde, dunne wol, stukjes blad, maïs blad, dunne stofjes, enz. Wij kregen de opdracht mee een bladvorm te maken.

 Wanneer het vlies je naar de zin is dan leg je er een tweede laag horregaas op en dep je het geheel met een ruime hoeveelheid behangplaksel. Daarna herhaal je deze procedure aan de achterkant. Nu kan het geheel drogen.
Wanneer de lijm goed gedroogd is kan het horregaas verwijderd worden. Het resultaat: een mooi, luchtig vlies dat weer diverse toepassingsmogelijkheden heeft.



mijn vliezen



's Middags heeft Jolande een demonstratie hoeden maken gegeven


Om een platte mal wordt naaldviltvlies gelegd, daarop legt zij in diverse richtingen lontwol. Als alle wol goed ligt wordt het geheel vervilt
 De hoed wordt om een houten mal in vorm gebracht en eventueel nogmaals extra gekrompen
Bij Jolande kun je ook een workshop hoeden maken volgen: http://www.fibreations.nl/?page_id=15

Tussen de bedrijven door hebben wij besproken wat wij dit jaar gaan maken voor de handwerkexpositie in maart. Het thema van de expositie is 65, 65 jaar handwerken in Drenthe. De werkstukken worden een combinatie van oud met nieuw.
Het was een mooie dag en met een hoofd vol ideeën gingen wij weer huiswaarts.
Twee filmpjes van het maken van de vliezen:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Jpw3PDJhdYw
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=hTHwclB4uK0

Reacties

Populaire posts